středa 6. dubna 2016

Porovnání kondenzačních kotlů

U kotlů na tuhá paliva se můžete dopracovat k výkonům kolem kW, čemuž odpovídá i celková stavba a hmotnost do 3kg. V kategorii elektrických kotlů dokonce překročíte výkon kW. Součástí mnohých výrobků bude také ohřev užitkové vody. U plynu na vás čekají podobné parametry s akumulačními nádržemi do 55. Lze pořídit levnější i dražší plynové kotle, v závislosti na výkonu a značce.


K nejběžnějším značkám plynových kotlů na českém trhu patří Vaillnat, Junkers, Baxi, nebo Protherm.

Automatické modely jsou sice dražší, pohodlí je ale k nezaplacení. Dnes se automatickým provozem chlubí i kotle na dřevo či uhlí. Díky velkým zásobníkům vám dřevo. Proto účinnost současných kotlů musí ležet pod hranicí 1. Aby se mohlo provést porovnání konvenčních a kondenzačních kotlů , stanovuje se účinnost u kondenzačních kotlů rovněž ve vztahu k výhřevnosti. Kondenzační technika je vhodná i pro topné systémy s vyšším teplotním spádem.


Nabídne automatické zapalování, nebo plynulou modulaci výkonu, která může být v rozsahu od až po 2kW. Nechybí široký rozsah nastavení teploty ohřevu vody, která může být v rozmezí od až po stupňů Celsia.

Tento teplotní rozsah je velice dobrý a nenajdeme ho u mnoha kotlů. Podobně jako se u kotlů na tuhá paliva sledují emisní třídy, věnuje se v oblasti plynových kotlů pozornost třídám emisí oxidů dusíku NOx. Do nižších tříd se řadily starší modely, které se dnes již neprodávají. Tam se zkondenzují a předají část tepelné energie topné vodě. Lze říct, že se tato vratná voda v kondenzačním výměníku vlastně předehřívá.


Plynové kondenzační kotle mají tím pádem o mnoho větší účinnost než kotle bez kondenzace. Ovládání plynových kondenzačních kotlů je snadné a bezpečné. Když se pak tato energie připočítá, vychází účinnost kondenzačních kotlů přes sto procent.


Jestliže nefunguje, zastaví se i život v něm. V dnešní době často nabídka převyšuje poptávku. V kamenných i internetových obchodech je možné sehnat celou řadu kotlů rozličných značek a problémem zůstává především vybrat takový, který by byl skutečně kvalitní.


Jaký byste si vybrali vy sami? Reklamním trikem výrobců kotlů bývá uvádění návratnosti kondenzačního kotle pouze ve vztahu ke starému neúspornému plynovému zdroji, srovnání kondenzačního a běžného nového kotle se většinou neuvádí. Zjistili bychom totiž, že kondenzační kotel je oproti běžnému novému úspornější přibližně o až.


Aby se však mohlo provést porovnání konvenčních a kondenzačních kotlů , stanovuje se normovaný stupeň využití u kondenzačních kotlů rovněž ve vztahu k výhřevnosti. Nyní jsme již obeznámeni s principem kondenzačních plynových kotlů , pojďme se tedy podívat na ty nejlepší, respektive nejoblíbenější, kondenzační kotle. Nejprve z obecného hlediska, následně se zaměříme přímo na konkrétní typy a značky kotlů a nejprodávanější produkty v různých kategoriích.

Nejnovější změna zákona se týká kategorie kotlů na pevná paliva. Tato povinnost se týká všech typů kotlů na pevná paliva a za její nedodržení hrozí úřady pokutou až 50. Nejznámější výrobci plynových kondenzačních kotlů Baxi. Na našem trhu jsou již let. Vyrábějí závěsné i stacionární kondenzační plynové kotle malých, středních a. V kamenných prodejnách a na internetu lze zakoupit velké množství různých plynových kotlů všech značek.


Mnoho potencionálních zákazníků si pokládá otázku, jaký kotel vybrat, aby byl dostatečně výkonný, bezporuchový a přitom ekologický. Letos také prodejci topné techniky zaznamenali nárůst prodeje plynových kondenzačních kotlů , které jsou úspornější než kotle klasické. Pak jsme postřehli ještě jeden, dalo by se říci paradox. Ekologie, neekologie, komfort, nekomfort – bohužel se navyšuje i prodej kotlů na pevná paliva, viděli jsme také novinky z. A jak to mnohdy vypadalo po instalaci různých šetřících klapek přikládám k náhledu.


Stejně tak i čištění zanesených odvodů spalin kondenzačních kotlů - přeji hezký pohled.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky