čtvrtek 14. června 2018

Schéma zapojení kotle s akumulační nádrží

Regulátor vyhodnocuje teplotu spalin, teplotu vody v kotli, teploty v aku. Schéma zapojení kotle s čtyřcestným ventilem – jedno čerpadlo. Při umístění nádrže z boku je lepší.


Technické parametry kotlů na tuhá paliva a kogeneračních kotlů na tuhá paliva. Typická schémata zapojení topného systém.

Systém s nuceným oběhem, trojcestným ventilem, akumulační nádrží a zásobníkem TUV. Zapojení s akumulátory doporučujeme jako hlavní zapojení. Praktické zkušenosti s provozem akumulační nádr že u kotle na pevná paliva. Postupně jsem každoročně topnou soustavu doplňoval o další prvky až do konečného stavu, kdy jsem soustavu definitivně přestavěl a doplnil o akumulační nádrž (dále jen AN).


Doporu čené zapojení - schéma zapojeni s akumula čním zásobníkem Legenda: 1. Kotel Otopná soustava 4. Technický popis: Čidlo hlídá teplotu zp ětné vody do kotle.

Původně byl v domě instalovaný samotížný systém,nyní je nucený. Stačí system dopojit trubkama měd 22mm když bude nucený oběh? Doporučené zapojení - schéma zapojeni s akumulačním zásobníkem. Jedná se o nejjednodušší jednookruhové zapojení s akumulační nádrží.


Samotížné zapojení akumulační nádrže a kotle na tuhá. Provoz kotle s termostatickým směšovacím ventilem TSV B. Běžně je tento přísun zajištěn podtlakem v kotli který způsobuje tah komína. Při běžném zapojení kotle s radiátory se současně s nárůstem výkonu kotle zvyšuje též teplota vratné topné vody která vstupuje do kotle v místech kde vystupují spaliny ze spalovacího prostoru. Pokud je teplota topné vody stále nízká.


Nadiazená regulace má rovnéž funkci nuceného odvodu tepla. Hodně jsme nad tím uvažovaly o komfortu podlahového topení a radiátorů. Firma, která nám dělala topení, nám nevymlouvala variantu topení podlahového spolu s radiátory, ale bylo by to prý složitější na zapojení v kombinaci s akumulační nádrží. Dobrý den pane Valtře, rád bych Vás oslovil a požádal o technické zhodnocení zapojení kotelny na tuhá paliva s akumulačními nádržemi. V příloze zasílám tři varianty zapojení akumulačních nádrží.


Provádím průzkum s názory ohledně zapojení nádrží a celkové funkčnosti.

Všechny varianty jsou odsouhlaseny. Každý z nás, kdo někdy topil v klasickém kotli na tuhá paliva (na principu odhořování) ví, že tento typ kotle je možné jen velice málo regulovat. Cerpadlo kotle na tuhá paliva Q10. Potřeboval bych doladit schéma zapojení a následně regulace. Celá akce je zatím v rámci přípravy a realizace bude v březnu.


Ale před nákupem věcí do kotelny bych se rád s někým poradil. V závislosti na teplotě topné vody, která se akumuluje v nádrži, umožňuje zapojení s kotlem většinou přímo ohřev TUV ve vnitřní nádrži na požadovanou teplotu. Všimněte si dvou zpětných klapek, které jsou přidány. Akumulační nádrž je napojená přesně jak je namalované.


Ty zabezpečují, aby se voda nehonila dokola přes kotle , aniž by šla do radiátorů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky