středa 1. února 2017

Aktivní rekuperace

Aktivní rekuperace

Pojem aktivní rekuperace se zavedl pro vzduchotechnické jednotky s použitím do rodinných domů, kde se tento systém v některých případech začíná využívat. Zařízení funguje na principu tepelného čerpadla, proto dokáže přivážený vzduch ohřívat nebo ochlazovat. Do systému je ještě přidávána další (placená) energie a jednotka tak dokáže do místnosti vracet vzduch o vyšší teplotě než je teplota odsávaného vzduchu. Aktivní rekuperace by se dala přirovnat k lednici. V zimním období aktivní rekuperace funguje tak, že odpadní vzduch, který je vyfukován do exteriéru, je hnán přes výparník.


Aktivní rekuperace

Ten odebere odpadnímu vzduchu tepelnou energii a teplonosná látka se v potrubí výparníku vypaří. Kompresor pak zahřátou teplonosnou látku stlačí. Využívá principu tepelného čerpadla či běžné ledničky. Přiváděný vzduch do domu prochází kondenzátorem, kde se přihřívá na požadovanou teplotu místnosti.


Odsávaný vzduch prochází studeným výparníkem, kde předá energii do chladiva. Přebytek může být ukládán pro potřeby ohřevu teplé užitkové vody. Je však potřeba dodat část energie. Tím se dostáváme k podstatě dotazu. Zda má smysl aktivní rekuperace.


Já se snažím v prvním kroku ukázat, že v odpadním vzduchu ještě zbývá část energie, ke které se bez kondezátorové jednotky (TČ, aktivní rekuperace ) nedostaneme. Druhým krokem je COP jednotky, tedy poměr mezi. Jednotky s aktivní rekuperací jsou několikanásobně úspornější a mají širší možnosti využití, jednotky s pasivní rekuperací bývají nejméně o polovinu levnější. Vzduchotechnické jednotky se zpětným ziskem tepla jsou vhodné pro rodinné domy, byty, kanceláře, restaurace apod.


Dýchání Vy a vaše děti dýcháte téměř jako v lese. Základní princip a smysl pasivního domu je úspora energií. Do křížku s ním se však můžete dostat, pokud si „jen“ ráno otevřete okno a pustíte do pokoje čerstvý chladný vzduch. Jednáte totiž proti systému rekuperace , která vám příchozí vzduch řízeně ohřívá o ten, který z domu odchází. Naše firma je certifikovaným odborným dodavatelem programu Nová zelená úsporám, v případě zájmu nás neváhejte kontaktovat.


Aktivní rekuperace

Nezávislé srovnání různých typů tzv. Atrea Duplex EC ECV5. Horizontální provedení je určeno pro podstropní montáž – s maximálním důrazem na malou hloubku jednotky. Než „odpadní“ plyny odejdou, předají část svojí tepelné energie čerstvé dodávce. Pasivní a aktivní rekuperace.


Takový systém bývá poměrně levný. Při procesu aktivní rekuperace procházejí odpadní plyny studeným výparníkem. Než odejdou mimo dům, předají tady většinu svojí tepelné energie chladivu, které je stlačeno kompresorem, načež zahřeje kondenzátor, kterým zvenčí přichází čistý vzduch. Pořízení rekuperace do bytových domů začalo nabírat v tuzemsku obrátky zejména díky možnosti využít nejrůznější dotace. Vzniklo tak několik desítek nových bytových domů, které k větrání využívají systém s rekuperací.


Větrání s rekuperací od firmy Regulus Vám zajistí výměnu vzduchu s minimálními ztrátami energie. Dále instalujeme plošné aktivní i pasivní systémy chlazení. Rekuperace v bytovém či panelovém domě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky