pondělí 1. srpna 2016

Co je kondenzační kotel

Je potřeba rovněž připomenout, že kondenzační kotel je možné použít pro všechny druhy vytápěcích systémů, od těch nejmodernějších, jako je podlahové vytápění, stěnové vytápění, stropní vytápění, až po klasické konvenční systémy (radiátory), které jsou instalovány ve většině rodinných domů. Kondenzační kotel si zpravidla kupujeme proto, že má znatelně větší účinnost než kotel obyčejný. Teoretická účinnost je udávána 1. Při spalování uhlí, které obsahuje jen velmi málo vodíku, je účinek kondenzace zanedbatelný.


Regulace provozu kotlů.

Aby docházelo ke kondenzaci, musí se voda do kotle vracet co nejstudenější. Ideálně se proto hodí do kvalitně izolovaných novostaveb s podlahovým vytápěním. Kondenzaci a tedy účinnost kotle můžeme ještě zlepšit některými opatřeními.


Pokud zabezpečíme ve spolupráci s vytápěcím systémem co nejnižší teplotu otopné a vratné vody, zařízení získá ze spalin maximum vody. Princip kotle obecně je známý. Jedná se o zařízení, ve kterém za pomoci spalování vzniká teplo, které ohřívá nějakou teplonosnou látku.


Spalovat je možno spoustu materiálů – od uhlí, přes dřevo až po kapalné či plynné látky. Platí: pokud kondenzační kotel budeme provozovat do zhruba °C topné vody na výstupu z kotle, pak topí v tzv.

Díky této technologii dosahují účinnosti až 1. Oproti výpočtové hodnotě unikne spalinami tepla, kotel vysálá a kondenzát odvede tepla. Dodatečně využitelných je tedy zhruba tepla. Předpokladem je dokonalá technologie využívající uzavřenou spalovací komoru, přetlakové spalování a speciální kondenzační. Pro podlahové topení je jasně ideální, teplota vody, která do něj jde, je nízká a tam se jeho vlastnosti projeví.


Jak funguje kondenzační kotel Synonymem úspornosti a efektivnosti u spalovacího procesu je dosažení co nejnižší teploty spalin odcházejících do komína, a tím využití co nejvyšší teploty pro samotné vytápění. Zjednodušeně řečeno, čím méně tepla pouštíme komínem, tím více tepla nám zůstane doma. Výše uvedenými vlastnostmi disponuje plynový kondenzační. U kondenzačních kotlů dochází při spalování plynu nebo propanu ke vzniku vody, která se ohřívá a mění na vodní páru.


Tato vodní pára a oxid uhličitý (dohromady je označujeme slovem „spaliny“) z kotle odchází a nesou s sebou také tzv. Co je to latentní teplo? Vítr ve vaší peněžence dokáže utlumit také kvalitní kotel s vysokou účinností.


Ten nejenže pokryje tepelné ztráty vašeho domu, ale spotřebuje navíc při provozu minimální množství plynu. Emisní třídy kotlů nám ukazují, jak moc kotel na tuhá paliva kouří. Některé staré kotle už brzy nebude možné používat. Díky tomu je kotel ekologický a má nízkou spotřebu paliva (asi kg dřeva za hodinu).


ERP - kW patří do střední třídy kondenzačních kotlů.

Kotel je jedinečným řešením v případě výměny stávajícího kotle – díky vyspělé kondenzační technologii dosahuje vysoké účinnosti při znatelné úspoře energie a omezení emisí. Proto pokud váš plynový kotel nyní dosluhuje, možná je vhodná chvíle popřemýšlet o jeho výměně. Ale kdo ví, co se stane. Podrobněji probereme aspekty použití těchto kotlů, jejich výhody i nevýhody, abyste i vy mohli zvážit zda pro vaše účely je kondenzační kotel přínosem.


Pokud tedy uvažujete o koupi kotle, tak doporučujeme uvažovat o kondenzačním, který je jednoznačně i přes vyšší vstupní náklady úspornější. Její kondenzační kotel Protherm Gepar instalace cca roky zpět, funguje dobře. Nicméně se jí po čase v místě zaústění komína objevila vlhkost. Tím že měla dobře utěsněné vybírací dvířka (jedná se o původní cihlový komín, jenž je opatřen PVC vložkou), netušila že je komín od vybíracího otvoru až po zaústění plný vody. Zvolíme-li plynový kotel , můžeme si vybrat mezi konvenčním teplovodním a kondenzačním.


Teplovodní kotle mají delší tradici a jsou cenově přijatelnější z hlediska počáteční investice, kondenzační kotel je na pořízení dražší, ekonomicky je však výhodnější z hlediska provozních nákladů. Případně lze plynový kotel použít v rekonstruovaných stavbách s předimenzovanou plochou radiátorů. Výměník kotle je vyrobený z kvalitní nerezové oceli. Tento typ je s průtokovým ohřevem TV.


W, Ohřev užitkové vody, kg.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky