pondělí 18. července 2016

Výpočet výměníku

Online výpočet výměníku voda-voda. Jednotlivé výměníky nemají svůj výkon v kW. Výkon se vždy počítá pro daný projekt: závisí na použitých teplotách a médiích. Více se můžete dozvědět v článku o výkonu.


Tento online program je předkládán jako jednoduchý výpočet výměníku tepla pro vytápění.

Vložíte-li projektovaný výkon a teploty do formuláře, program orientačně spočítá potřebný počet desek pro zvolený model výměníku tepla. Výstupem jsou i průtoky a tlakové ztráty. Výpočet montovaného výměníku ARES pro aplikaci chladič oleje. Výpočet je pouze orientační a počítá s hydraulickým olejem viskozity VG 46.


Tlakové ztráty na straně oleje jsou do kPa. Rozebíratelné výměníky ARES jsou ekonomickou volbou pro. Výpočet je samozřejmě možný pro teplejší stranu jak v trubkách výměníku tak v plášti a pro zapojení protiproudé i souproudé.

Ohřívat je možné vedle vody řadu dalších kapalin, vodních směsí (glykoly apod. ) a plynů. Kondenzovat může samozřejmě voda a zatím některé vybrané freony. Výpočet parametrů a stavu vzduchu a výkonů při jeho tepelné úpravě v prvcích vzduchotechnických a klimatizačních zařízeních - ohřev, chlazení, ZZT, zvlhčování, odvlhčování, směšování, rekuperace, regenerace a další. Výpočet výměníku tepla pro americký návrh primárního výměníku reaktoru MSBR s použitím nové metodiky výpočtu a použití jiných fluoridových solí.


Osvědčený výpočtový program CAIRO společnosti Secespol pro návrh deskových a trubkových výměníků tepla má novou verzi 3. Ve článku chceme upozornit zejména na změny ve výpočetním programu oproti předchozím verzím. Následující þást práce je zaměřena na tepelně-hydraulický návrh vytvořený v software HTRI (modul XIST) pro zadané parametry. Příkladem malého tepelného výměníku je například radiátor ústředního či etážového topení, který předává teplo z teplovodního nízkotlakého okruhu do prostředí bytu obsahujícího jiné médium, vzduch.


Výpočet probíhá po jednotlivých místnostech (možno postupně přidávat místnosti) a je tedy možné po výpočtu zvážit, které místnosti pokryje teplovzduch, které sálání a které případný teplovodní výměník. Jmenovitý výkon je zásadní, aby fungovalo vše jak má. Je třeba volit jmenovitý výkon v oblasti co. Provedeme odborný výpočet a navrhneme optimální výměník s ohledem na přenosový výkon, použití, hydraulické ztráty, cenu a dostupnost.


Poté porovnat numerický výpočet s analytickým řešením. Pro koho je předmt uren Modul je zařazen do magisterského studia oboru Energetické stroje a zařízení. Výběr materiálů obvykle nemá vliv na účinnost výměníku , ovlivňuje pouze pevnost jednotky a její odolnost vůči korozi.

U deskového výměníku je výhoda malých teplotních rozdílů a tloušťky desky mezi a mm. Pro výpočet výkonu trubkového výměníku je vhodné použít vztahu pomocí prostupu tepla. Vztah vyjadřuje množství tepla prošlé za jednotku času teplosměnnou plochou L tvořenou z trubek, z teplejší do chladnější tekutiny, kde střední logaritmický teplotní spád ∆t ls je vztažen na ochlazovanou a následně na ohřívanou stranu, výměníku. Potřebuji ale spočítat, jak velký má výměník být. Dá se vypočítat, jaký bude výkon výměníku , když znám jeho povrch a teplotu spalin v místě, kde bude výměník instalován?


Případně co ještě pro výpočet potřebuji vědět? Uvažujeme nejjednodušší případ trubkového výměníku podle obr. Výměník je tvořen jedinou trubkou, kterou protéká chlazená kapalina. K ochlazování kapaliny dochází přestupem tepla do okolí přes stěnu trubky.


Vycházíme z předpokladu ideálního pístového toku kapaliny, průtok kapaliny trubkou, hustotu a měrné. Výpočet velikosti skládaného deskového výměníku Navrhujeme vám nový výměník Na základě specifikovaných parametrů vypočítáme optimální velikost výměníku a nakonfigurujeme další prvky výměníku. Celkové tlakové ztráty zemního tepelného výměníku , Pa. Výpočet provedený zjednodušenou metodou a programy PHLuft a GAEA dávají podobné výsledky požadované délky zemního výměníku. Rozdíly ve výsledcích jsou způsobeny výpočtovou metodikou použitých klimatických dat.


Zjednodušená metoda může být. Jednoduchý a uživatelsky přátelský nástroj pro výpočet hodnoty U stavebních konstrukcí je takzvaný Prostup tepla vícevrstvou konstrukcí. Získáte tím i grafický přehled o změnách teplot v konstrukci a když dosadíme i údaje o ploše konstrukce, získáme i výpočtovou ztrátu prostupem pro danou konstrukci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky