úterý 11. září 2018

Rekuperace tepla z odpadní vody

Rekuperace tepla z odpadní vody

Koncepty rekuperace tepla z odpadní vody. Myšlenka rekuperace tepla z odpadních vod pomocí tepelných čerpadel bezpochyby není nijak nová. Možnosti rekuperace tepla z odpadní šedé vody. Vedoucí bakalářské práce Ing.


Zpětné získávání tepla (ZZT) je systém používaný v řadě technických oborů. Důležité je využití ve vzduchotechnických systémech a systémech odpadních vo které získávají teplo z odpadního vzduchu, odpadní vody a jiných látek. Významnou oblastí zpětného získávání tepla je průmysl, výroba a služby. Vladimír Brandt, jednatel společnosti AKIRE s. Tepelné čerpadlo je ideální zařízení pro zpětné získávání tepla ze vzduchu i vody.


Dokáže využívat odpadní teplo o teplotě až 42°C a dodávat teplou vodu až 90°C. Využití tepla ze splaškové odpadní vody k přímému předohřevu teplé vody se doporučuje u sprch a umyvadel, kde potřeba teplé vody převyšuje potřebu studené vody. Takový způsob rekuperace tepla není vhodný do kuchyňských zařízení, kde je potřeba studené i teplé vody přibližně stejná. Bezúdržbový rekuperátor tepla z odpadní vody ze sprch, ale i umyvadel a výlevek.


Rekuperace tepla z odpadní vody

Fotogalerie: Každý hledá cestu k úpoře energií, tak otevíram diskuzi na téma rekuperce tepla z odpadní vody. V příloze jsem nakreslil obrázek jednoduchého zařízení, které by řešilo problém vylévaní teplévo vody do kanalizace především z vany, ale dá se použít i pro sprchové kouty. O tomhle principu jsem slyšel, ale takové aplikace byly spíš do průmyslu a velkých provozů… Už od svého vzniku se naše firma zabývá rekuperací tepla z odpadní vody a soustředili jsme se především na velké provozy jako například prádelny, aquaparky nebo potravinářské provozy.


Zásobník teplé odpadní vody , o objemu 3l, je nad-stavba principu rekuperace tepla z teplých odpadních vo kdy jeho funkcí je podržet teplo v době, kdy je odtok teplých odpadních vod přerušen (vyrovnání nekontinuál-ního provozu). Rekuperace odpadní vody má prostě smysl. Při trvalých průtocích výměník pracuje na principu průtokového s přenosným výkonem dle ad.


Odebírání tepla z odpadní vody můžeme provádět buď lokálně, nebo centrálně. O volbě, kterou metodu použít rozhoduje průtok odpadní vody. Pro menší aplikace a rodinné domy, je investičně zajímavější lokální rekuperace tepla , která reaguje na aktuální spotřebu.


Jednoduchý a účinný Ecoshower. Ecoshower byl navržen, patentován a vyroben jako revoluční zařízení, které efekivně mění způsob rozvodů a ohřevů teplé užitkové vody. Tato rekuperace tepla je jednoduchá a intuitivní. Jenom velmi zřídka je odpadní voda teplá natolik, aby mohla budovy, nebo vodu ohřívat přímo, avšak jsme schopni z ní teplo získat pomocí tepelných čerpadel. Myslím že problém s odebíráním tepla z odpadní vody je její znečištění, a to hlavně vlasy a chlupy, a pak tuky.


Tu začnou tuhnout na výměníku a za chvíli je zanešený. Pro běžné sprchování se používá voda – 40°C teplá. Z této teplé vody použijeme pro vlastní sprchování asi 5°C, to je necelých. Zbytek vody teplé kolem 35°C končí bez využití v kanálu. Výhodou rekuperace je zásadní snížení spotřeby energie v objektu a potřebného topného výkonu.


O vhodnosti každé varianty rozhoduje průtok odpadní vody. Systém rekuperace je navržen na bázi akumulace teplé odpadní vody v tepelně izolované nádobě, v jejímž nitru dochází k předávání tepla vodě, která jednotkou prochází jako tlaková voda z vodovodního řadu. Teplo z odpadnEJ vody Zdroje odpadného tepla : Technologická odpadová voda z priemyselných procesov, odpadové teplo z chladenia technológií, odpadová voda z verejných bazénov, splašková voda z hotelov a bytových domov, banské a výluhu, ktoré je nutné z technologických dôvodov prečerpávať.


Speciálně konstruované měděné potrubí přenáší tepelnou energii z odpadní teplé sprchové vody na přívod čerstvé vody , kterou tak oteplí z přibližně až na 25° C. Když studená voda dorazí na směšovací ventil, je mnohem teplejší, a proto je od ohřívače vody nebo solárního panelu potřeba podstatně méně horké vody. U těchto systémů jsou vhodné zdroje odpadní vody s větším průtokem, například ze skupin objektů na bydlení, z administrativních objektů, bazénů či koupališť a průmyslové výroby. Hlavními částmi rekuperačního systému pro zpětné získání tepla z odpadní vody jsou výměník tepla a tepelné čerpadlo. Toto opatření je založeno na principu zpětného získávání tepla z potrubí odpadní šedé vody. Přičemž hodnota znamená bez rekuperace TV, tj.


Z hlediska zpětné kompatibility zadání je u souborů otevřených v nové verzi programu 4. Odpadní teplo vzniká jen při plném zatížení kompresoru a proto není možné využívat ho jako trvalý zdroj tepelné energie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky