středa 18. dubna 2018

Akumulační nádrž topení

Hledáte způsob, jak využít teplo na maximum? Máte doma krbová kamna či solární systém? Pak se bez akumulační nádrže zajisté neobejdete. Kromě ekologičtějšího provozu vaší domácnosti se postará také o prodloužení životnosti kotle, zvýšení účinnosti solárních systémů a tepelných čerpadel i optimální spalování v kotli na tuhá paliva. Akumulační topení je podle něj efektivnější, ale nedoporučuje se používat například v případě vysokých stropů nebo při špatné tepelné izolaci objektu.


Podle Petra Holubce ze společnosti PRE je akumulační vytápění vhodné všude tam, kde není například plyn a chceme si zajistit relativně snadné a čisté.

Male video predstavujici zakladni principy akumulacni nadrze, tento priklad zobrazuje akumulacni nadrz LMT pripojenou v klasickem prostredi rodinneho domu k radiatorum, TUV, kotli na tuha paliva. MAGNAD lze, za příplatek 2. Záruční doba na všechny akumulační nádoby je měsíců. Kombinovaná akumulační nádrž s ohřevem vody se může stát jakýmsi centrem celé technologie, které soustředí všechny tyto zdroje a dodává energii jak pro vytápění, tak pro přípravu teplé vody určené k okamžité spotřebě.


Akumulační nádrž je zásobník, který slouží k akumulaci nadbytečného tepla z topného zařízení. Slouží především k optimalizaci hospodaření tepelnou energií u kotlů na tuhá paliva, pyrolytických kotlů, solárních systémů a ostatních nízkopotenciálových nebo naopak obtížně regulovatelných zdrojů tepla. Akumulační kamna fungují na podobném principu jako akumulační nádrže, s tím rozdílem, že v kamnech udržují teplo feolitové cihly.


Teplo pak z kamen postupně sálá a může být dále rozháněno ventilátorem pro rychlejší ohřev místnosti. Vhodně zvolená akumulační kamna mohou po celý den zajišťovat účinné topení.

Ponorná a povrchové čerpadla. Tato nádoba umožňuje napojení na více tepelných zdrojů, např. Pracuje na principu ukládání nabytého tepla pro pozdější upotřebení, aniž by musel být v provozu hlavní zdroj.


Nádrž je tak velmi efektivním pomocníkem pro vytápění jak domácích, tak firemních prostorů. Je-li nádrž plně nabitá, je nutno kotel odstavit a nějakou dobu (např. den) vytápět teplem z akumulační nádrže. Po vyčerpání tepla v nádrži kotel znovu uvedeme do provozu.


Ohřívače vody a bojlery. O toto mi jde, teď v přechodovém období nádrž nepotřebuji. Zatopím na hodiny, je teplá voda a to stačí. Jedinný menší zádrhel může nastat na prvopočátku topení , kdy je v aku studená voda, čili aku není nabitá a my máme současně potřebu topit.


Umožnují zlepšení pružnosti topného systému a optimální chod zdroje na príznivé provozní teplotě. Zdrojem mohou být plynové kotle bez modulace, kotle na tuhá paliva, biomasu, krbové vložky apod. Jak jednoduše postavit stratifikační zásobník topné vody. Jednou z věcí, se kterou jsem v našem domě opravdu spokojen je akumulační nádrž.


Skutečně funguje jako stratifikační zásobník a zvyšuje komfort topení. Dále nabízíme kotle, radiátory, bojlery, čerpadla, domácí vodárny, vany, sprchové kouty, nejrůznější boxy a další vybavení pro Vaši koupelnu. Tloušťka stěn a dna nádob je až mm v závislosti na velikosti akumulační nádrže.


Jak velkou akumulační nádrž budu potřebovat?

O víkendu topím v krbu, nádrž se bezproblému natopí. Teplá voda mi pak vydrží na topení cca na první dva dny v týdnu, ve středu spíná patrona, která topí do pátku, než zase zatopím v krbu. Pokud budeš mít nějaký dotaz,tak mi napiš zprávu.


V ústředním topení se silnými trubkami je zhruba 4litrů vody (vytápím místností). Předpokládám, že nabitá akumulační nádrž bude dostačovat na vytopení domu než zatopím v kotli ústředního topení. Prodám akumulační nádž 4m3.


Byla zazděná a používala se jako akumulační nádrž ke kotli na tuhá paliva. Z přední a zadní strany jsou šroubovací víka, jestli je těsnění pod nimi stále funkční nevím. Je několik let nepoužívaná a tak.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky