úterý 12. února 2019

Externí přívod vzduchu

Externí přívod vzduchu. Krbové vložky a kamna vyžadují dostatek spalovacího vzduchu pro hoření. Kyslík ze vzduchu se zúčastní hoření, přemění se na kouřové spaliny a vyletí ven komínem. Množstvím dodávaného vzduchu regulujeme intenzitu a rychlost spalování dřeva.


Jeho jedinou úlohou je, zabezpečit dostatek vzduchu do spalovací komory, ke správnému hoření krbové vložky a krbových kamen.

Přívod vzduchu zajišťujeme vždy zvenčí, nebo místnosti (chodby, garáže), která zajistí dostatečný přísun vzduchu. Spotřebič má obvykle v zadní části speciální externí přívod vzduchu , ke kterému je pomocí kanálu vzduch pro hoření přiveden. Takto přiváděný vzduch slouží pouze k hoření v topeništi, neslouží k rozvádění tepla po domě ani neplní žádnou jinou funkci.


Krbová kamna s externím přívodem vzduchu jsou při instalaci v rodinných domech a novostavbách velmi žádaná a možnost napojení na externí přívod vzduchu je již vpodstatě nutností. U nás máte velký výběr krbových kamen s externím přívodem vzduchu , neboli centrálním přívodem vzduchu (CPV). Co je externí přívod vzduchu ? Má jedinou úlohu, a to dodat kyslík pro hoření v topeništi.

Nijak tedy neslouží k rozvádění tepla po místnosti. Pokud chceme využít externího přívodu, pak si musíme vybrat takový spotřebič. Stará digestoř a ani nevýkonný větrák v koupelně a na záchodě nepřetáhly komínový tah. Takže byl naprosto v pohodě.


Nyní si na to musí dávat pozor. CPV , nebo-li centrální či externí přívod vzduchu , není žádný složitý konstrukční prvek. V podstatě se jedná o hadici, která slouží k tomu, aby přiváděla vzduch - především kyslík, který je nezbytný pro správné hoření krbu či kamen - přímo do krbové vložky či. Byl jsem proti externím přívodům vzduchu do krbu.


Musí být externí přívod vzduchu ke krbovým kamnům? Zatím nemáme nachystaný externí přívod vzduchu do kamen a přemýšlíme zda jej vůbec máme dělat. Naši rodiče mají krbové kamna bez přívodu vzduchu již let a topí bezproblémově.


Předem děkuji za rady a vlastní. Použil jsem oranžovou KG rouru DN10 vyspádováno směrem ven, obložil kusy EPS, překryl igelitem, aby mi do toho nezatekl beton při betonování základové desky. Pokud máte základovou desku hotovou, máte asi smůlu, do podlahy se Vám to nevleze.


Dnešní moderní rodinné domy se realizují v nízkoenergetickém standardu.

Vzniká tedy v případě instalace spotřebiče potřeba zajisti přívod vzduchu pro jeho hoření. Pro tento případ nabízíme externí rozvody vzduchu. Instalují se do skladby podlahy a jsou napojeny na externí přívod přímo ke.


Pokud pro přívod venkovního spalovacího vzduchu použijete hranatou rouru, tak je potřeba si uvědomit, že proudění v takové rouře neprobíhá v celé rouře, ale že v rozích vzduch skoro stojí a vzduch proudí pouze pomyslnou elipsou, která je vepsaná do obdélníku, viz. Pozor na hranaté přívody vzduchu. Když umístnime například kamna do místnosti, která je vzduchotěsná, jsou tam plastová okna a dveře, zatopíme v nich, tak po určité době hoření, kamna pomalu přestanou hořet a to proto, protože vyčerpají z místnosti vzduch. Přivádět externí vzduch zvenku,je fatální nesmysl,protože se extrémně ochlazuje oheň a následně vlastní hoření. Z praxe-byl jsem u člověka,který reklamoval velkou spotřebu plynového kotle.


Měl zhotovený z okapových rour přívod studeného vzduchu až ke kotli. Chudák kotel jel stále naplno,téměř bez vypnutí. Pán byl hnusný a chtěl kotel nechat vyměnit,že je nah. Já bych se do toho nehrnul. V základovce jsme to vedené neměli.


CZ - specializovaný obchod. Vyřizování objednávek, dotazů a doručování zboží funguje bez omezení! Zboží za výhodné akční ceny, velký výběr, odborné poradenství, zkušenosti více než let, vlastní sklad a vzorkovna.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky