Oxid siřičitý je základní surovinou pro výrobu kyseliny sírové. K této výrobě se připravuje buď spalováním síry nebo pražením pyritu a poté se katalyticky oxiduje na oxid sírový, jehož rozpouštěním ve vodě vzniká kyselina sírová. Jako katalyzátor se nejčastěji používá oxid vanadičný. Jedná se o plyn vznikající hořením síry.
Používá se jako rostlinné bělidlo zabraňující změnám barev ovoce a zeleniny, jako desinfekční prostředek v. Atom síry umístěný ve středu molekuly je vázán na dva atomy kyslíku. Tento plynný produkt oxidace síry nemá žádnou barvu, vytváří silný zápach a při změnách podmínek snadno kondenzuje do čiré kapaliny. Kromě toho tato přísada zlepšuje barvu, chuť nápoje a prodlužuje životnost nápoje.
Co je horší, vědci ještě nevymysleli. V ovzduší oxiduje se vzdušným kyslíkem za přítomnosti vody na kyselinu sírovou, která je spolu s kyselinou siřičitou příčinou kyselých dešťů. Protože má desinfekční a bělící účinky, používá se k desinfekci (tzv. síření) sudů.
Oxid siričitý vzniká spaľovaním (oxidáciou kyslíkom) síry. Síra horí svetlomodrým plameňom. Reakciou oxidu siričitého s vodou vzniká kyselina siričitá. V hlavní roli: oxid siřičitý. Díky svým vlastnostem hraje oxid siřičitý (SO 2) při výrobě vína důležitou roli.
Má jednak antibakteriální účinky - omezuje růst patogenních mléčných, jablečných a octových bakterií, které svými metabolity „kazí“ víno, a také divokých a vinných kvasinek. Oxid dusičitý je pohlcován hlenem dýchacích cest z až procent. Způsobuje záněty dýchacích cest od lehkých forem až po edém plic. Je to bezbarvý, štiplavě páchnoucí, jedovatý plyn.
Má 26× větší hustotu než vzduch. Ve vinném moštu a víně se vyskytuje jako volný, vázaný, molekulární a endogenní. Jak se oxid siřičitý do vína a vinného moštu přidává, jak reaguje a jaké jsou jeho účinky? Vzniká při spalování sirných sloučenin a oxidací kovových sulfidů. Jako nežádoucí složka se oxid siřičitý dostává do ovzduší zejm.
V důsledku vysoké reaktivity a rozpustnosti ve vodném prostředí se oxid siřičitý po vdechnutí absorbuje na povrchu nosní sliznice a sliznice horních cest dýchacích a neproniká do nižších partií dýchacích cest a plic. V kombinaci s ultrajemnými pevnými částicemi, které se uplatňují jako nosič, však může pronikat. Oba oxidy jsou ale především důležitými komponenty průmyslové výroby kyseliny sírové, kde oxid siřičitý vystupuje jako hlavní surovina a oxid sírový jako meziprodukt. Dráždí dýchací cesty a tím nutí ke kašli.
V potravinárském průmyslu se chemické látky, jinak známé jako éčka, označují dle schémy EXXX, přičemž XXX reprezentuje číselný kód. Většina stanic na mapě monitoruje data PM 2. PM , ale existuje jen několik výjimek, kde je k dispozici pouze PM 10. Ve víně se vyskytuje ve dvou formách: jako volný a jako vázaný.
Součet obou hodnost se nazývá veškerý oxid siřičitý. Jeho množství není zákonem omezeno. Vázaný oxid siřičitý vzniká vázáním volného oxidu siřičitého na látky. Tento oxid siřičitý lze získat při nízkých teplotách (pod K) v důsledku reakce SOa atomového kyslíku nebo fotolýzy SOve směsi s ozonem.
Emisní limity pro tuhé znečišťující látky, oxid siřičitý , oxidy dusíku a oxid uhelnatý pro zvláště velké spalovací zdroje podle § odst.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.