středa 9. října 2019

Izolace potrubí teplé vody

Jak silná má být tepelná izolace rozvodů teplé vody ? Bohužel k nešvarům instalatérských firem patří, že potrubí zaizolují pouze tepelnou izolací o tloušťce mm a. Před akplikací na potrubí pouzdro izolace podélně rozevřete (je podélně naříznutá). Dle vyhlášky musí povrchová teplota tepelné izolace rozvodů potrubí v kotelnách být maximálně °C nad teplotu v místnosti. U rozvodů tepla v jiných částech budovy je tloušťka potrubí dána složitěji, avšak pro jednoduchost lze říci, že tloušťka tepelné izolace má být minimálně stejná, jako je průměr potrubí.


První část seriálu o teplé vodě uvádí základní informace včetně aktuální legislativy, principy řešení teplé vody , cirkulace a přihřívání potrubí.

Izolační materiály na potrubí. Důležitý je požadavek ČSN EN 806- že rozdíl teplot mezi výstupem teplé vody z ohřívače a vstupem cirkulačního potrubí do ohřívače nesmí být větší. Pro rozvody teplé vody se dnes používají potrubí z chlorovaného. Při instalaci rozvodného potrubí teplé vody jsem udělal malý pokus: ještě předtím , než jsem potrubí obalil izolační pěnou Polyfoam, jsem. Akustická izolace rozvodů tepla unikátním potrubním pouzdrem.


Tepelné izolace potrubí rozvodů topení a vody tvoří nedílnou součást distribučních systémů vytápění nebo chladírenských zařízení. Podílejí se velkou měrou na celkové energetické bilanci při spotřebě energie na vytápění, přípravu teplé vody a chlazení (klimatizaci) ve stavebních objektech, ale i mimo ně. Svářečku na rozvody vody jsme si půjčili v půjčovně DEK.


Pro studenou a teplou vodu se používají různé trubky.

Důležité je rozlišit rozvody na teplou a studenou vodu. Rozvody teplé vody totiž mají tlustší stěny trubky kvůli snížení deformací (roztažnosti) při průtoku teplé vody. Tyto trubky jsou tedy také. Energetické ztráty jsou totiž s. Po nasazení na potrubí doporučujeme pouzdro opět spojit sponkami (kategorie izolace příslušenství).


Je vhodné také pro izolaci rozvodů technologického tepla, teplé užitkové vody a tepelných uzlů. Doporučuje se i pro akustickou izolaci potrubí. Samotná úprava vody nezahrnuje jen použití vhodného filtru na vodu, ale důležité je zvolit i kvalitní materiály na rozvod vody v celém objektu. Nejčastěji používanými materiály u domácích rozvodů jsou kovy (ocel, měď, olov, litina, mosaz), případně plast nebo jejich kombinace. Kamenná vlna ROCKWOOL se používá pro izolaci vzduchotechnických potrubí a klimatizací, rozvodů tepla a teplé vody , centrálního vytápění, teplé užitkové vody , ostatních rozvodů a těles TZB, nádrží, zásobníků nebo bojlerů.


Teplota vody v potrubích se udržuje na cca °C. Pokud je nutno potrubí (teplá, cirkulace) větvit, je na zvážení osazení vyvažovacích armatur do cirkulačního potrubí. V bytovém domě je třeba řešit cirkulaci s ohledem na měření spotřeby teplé vody.


Pro udržení teploty vody v rozvodu lze použít přihřívání elektrickými topnými kabely přikládanými k potrubí. Jestliže tedy chcete optimalizovat výdaje (nejen) v domácnosti, pořiďte si tepelnou izolaci potrubí. Nabízíme pestrý výběr sortimentu, a to za skvělé ceny!


Podívejte se sami na Topenilevne. Tepelná izolace na potrubí je důležitou částí potrubních rozvodů.

Trubice a pásy určené pro izolace rozvodů studené vody , teplé užitkové vody , ústředního vytápění, termoakustické izolace sanitárních rozvodů, odpadních potrubí , akumulačních nádrží apod. Potrubí studené vody a klimatizační potrubí je třeba izolovat proti kondenzaci, zabraňuje přenosu tepla z okolního prostředí a brání proti zamrznutí vody v potrubí -Izolovat povrch Poruba tak, aby vnější povrchová teplota izolace byla vyšší než teplota rosného bodu okolního vzduchu. Z předchozích grafických průběhů chladnutí teplé vody v potrubí můžeme odvodit zásadní pravidlo, že průtok teplé vody by měl být co největší. Teplovodní potrubí by nemělo být předimenzované. Pro výpočet by návrhové hodnoty měly.


Po nástřiku stříkaná izolace okamžitě mnohokrát zvětší svůj objem a okamžitě usychá. Není nutné zasahovat do konstrukce potrubí , není nutná žádná odstávka tepla či teplé vody. Při realizaci se často dopouštíme chyb.


Základem pro správnou aplikaci tepelných izolací je znalost vlastností použitých materiálů, vhodné tloušťky izolací i způsob montáže.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky