úterý 15. ledna 2019

Odvzdusneni topeni

Odvzdušnit topení – ukážeme vám, jak je to snadné. Jakmile se venku ochladí, na řadu přicházejí radiátory. Když vám nehřeje topení nebo hřeje jen polovina topení, je potřeba ho odvzdušnit.


Stačí povolit šroubek na konci a počkat, až začne kapat voda. Do pravidelné péče o topný systém patří i odvzdušňování radiátorů. Napouštěcí kohout je zpravidla umístěn v dolní části kotle.

Při napouštění vody se do trubních rozvodů a také do radiátorů dostává současně s vodou také. K odvzdušnění se používá ventil, který je určen právě k tomuto účelu. Před uvolněním ventilu si pod něj nezapomeňte dát např. Jak dojde k zavzdušnění radiátorů?


Zavzdušnění způsobují vzduchové bubliny, které omezují průtok horké vody, a tedy i fungování radiátorů. Tyto bubliny se do topení dostanou skrze spáry a drobné netěsnosti v soustavě a taky při doplňování vody do oběhu. Topí vám radiátory málo nebo dokonce vůbec?


Když venku mrzne a dojde k takovéto situaci, pak to může být hodně nepříjemné.

V rodinném domě odvzdušňujeme nejprve nejníže položené radiátory a nakonec až ty nejvýše položené. V bytovém domě provádí odvzdušnění topného systému pouze obyvatelé nejvýše položených pater, přičemž se doporučuje, aby pustili naplno všechny termoventily všichni nájemníci a majitelé všech bytů. Máme-li teplovodní podlahové topení, může se stát, že se zavzdušnění a tlaku topného systému bude kolísat.


Další závada se vyskytne, když některé okruhy topení již od začátku nefungují. Mnohdy se zdá, že kotel topí na plný výkon, a stejně je v bytě zima. V drtivé většině případů je to tím, že vlastník domu podcenil přípravu na topnou sezonu a neodvzdušnil radiátory. Názory na řešení tohoto jednoduchého problému se velmi různí, jak se dá vysledovat mimo jiné z internetových diskusí. Neustále klesající venkovní teploty a první mrazy nastartovaly topnou sezónu.


Jenže pokud jste přípravu na ni podcenili, nebo jste zkrátka zapomněli, pak vás nyní může čekat nepříjemné překvapení v podobě zavzdušněných radiátorů. Nefunguje Vám správně topení? Pak je možné, že se potácíte s otázkou jak odvzdušnit topení. Připravili jsme pro Vás návod krok za krokem.


Topení by se mělo odvzdušnit minimálně jednou ročně před začátkem topné sezóny. Vhodné je jej ale rovněž provést, pokud zjistíme, že některý z radiátorů netopí celý. Poradíme osvědčeným postupem jak odvzdušnit podlahové topení a přidáme několik rad se kterými se můžete setkat při provozu podlahového topení. Ahoj taky mám problém s topením,topí málo-jen vlažný vzduch.


Nevím jestli na to má vliv to nynější počasí kdy je -2ale felicia mi topila o hodně líp.

Nemůže to být termostatem? Ale voda drží na stupńů a nekolísá. Chci poprosit o radu zda lze nějakou fintou odvzušnit radiátory bez odvzdušnováku.


Jestli ano tak sem s tím,děkuji předem. Včera jsme byly nuceni po velmi dlouhé době vypustit systém ale po napuštění topí jen spodní patro rodiného domu. Jedná se o plyn,samotíž,a bohužel staré plechové článkové radiátory ještě s těmi velkými kulatými uzávěry u radiátoru viz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky