středa 31. ledna 2018

Velikost radiátoru

Asi nejjednodušším způsobem, jak velikost radiátoru zjistit, je některá ze specializovaných kalkulaček, které najdete na internetu. Ale pozor na to, aby vás nenápadně nevedly jen ke konkrétnímu typu radiátorů dodávaných firmou, na jejímž webu daná kalkulačka je. Zkuste si najít spíše nějakou kalkulačku nezávislou na. Radiátory lze následně vyhledat podle odhadnutého vypočteného výkonu v on-line katalogu radiátorů. Tepelné čerpadlo umí natopit vodu většinou na maximálně 55°C.


Navíc platí, že čím je teplota topné vody nižší, tím je jeho provoz ekonomičtější.

Velikost radiátoru musí být tedy dostatečná, aby i při teplotě topné vody 55°C nebo nižší byl schopen vytopit místnost ve které je umístěn. Vážení zákazníci, i v rámci EU platí, že jednotlivé země mají problematiku vytápění řešenu vlastními zákonnými normami. Z toho důvodu nemusí výrobky značky VIADRUS dovezené do České republiky z jiných zemí odpovídat zákonným normám platným na českém trhu.


Jako první spočítejte potřebný výkon radiátoru podle následujícího vzorce: výška místnosti (m) × šířka místnosti (m) × délka místnosti (m) × 100. Vyjde vám orientační minimální výkon pro vytopení daného prostoru. Výpočet přesné hodnoty raději nechte na odbornících, protože jej ovlivňuje orientace pokojů. Pokud pořizujete radiátory do nově budovaného bytu, nebo vyměňujete nevyhovující staré za nové, jste postaveni před otázku, jak a podle čeho správný radiátor vybrat.


Posledním oblíbeným typem radiátoru je žebříkové provedení, které se nejčastěji instaluje do koupelen, kde dokáže ušetřit značné množství prostoru. Navíc působí i velmi esteticky a díky své praktičnosti se dají celkem snadno použít k sušení prádla, ručníků a dalšího prádla.

Ve skutečnosti ale závisí na obvodové zdi. Já mám 45cm bez zateplení u R plastová okna. Pořád mám na teploměru °C.


Pokud již víte, jaký výkon je zapotřebí instalovat pro Vaši místnost je nyní nezbytné určit odpovídající velikost radiátoru , případně radiátorů, tak aby velikostně odpovídali Vaši představám, požadavkům, nebo dispozicím daného místa pro instalaci. Dobrý den, aktuálně řeším vytápění a jde mi o to, zdali je někde možné si spočítat, jaké jsou vhodné radiátory. Bohužel došlo ke kompletní rekonstrukci domu, výměně oken a zateplení (TZ ) a topenář mi navrhl radiátory o celkovém výkonu bezmála kW (provedl jsem sečtení všech W na všech radiátorech).


Onou tekutinou bude nejčastěji voda, méně často pak olej. I zde byste měli mít na paměti především výkon radiátoru. Celý systém je designován tak, aby měl co největší plochu, a proto ani objem nevypočítáte prostým vynásobením výšky, šířky a hloubky. Nicméně pro představu – klasické radiátory mají objem. Deskovéradiátory mají výkon na štítku.


Při výběru nového radiátoru do domu či bytu se mnoho lidí zaměřuje především na design, protože chtějí, aby vkusně doplňoval interiér. Primární funkcí tohoto topného tělesa je však produkce tepla. Dnes naštěstí již existují takové radiátory, v nichž se spojuje obojí. Stačí si jen vybrat správný materiál, tvar a velikost radiátoru. Jak spočítat velikost radiátoru ? Archiv Výsledek je poměrně přesný, ale přesnosti reálného projektu nedosáhne.


Expozici designových radiátorů Laurens můžete shlédnout na letošním ročníku veletrhu FOR ARCH, který se koná 21.

Velikost koupelny a radiátoru – jeho výkon a tepelné ztráty. Kalkulačka vám vypočte výkon radiátoru a podle něj si pak už najdete konkrétní. Nejdůležitějším prvkem, který by měl být brán v úvahu při výběru radiátoru , je velikost samotné místnosti.


Aby byl interiér dobře vyhřívaný, je důležité vypočítat údaje o tepelných ztrátách. Je to konkrétně o vzduchu. Optimální výkon radiátoru určí projektant, který bere v potaz nejen velikost prostoru, ale i úspornost samotného objektu - zateplení, typ oken atd.


Pokud se přece jen rozhodnete pro osobní výpočet, musíte znát tepelnou ztrátu místnosti. Poté podle velikosti ztráty navrhnete typ a velikost radiátoru. Nakonec podle tepelného spádu přepočítáte výkon radiátoru.


V úvahu byste měli také brát zvyklosti obyvatel domu, tedy na jakou pokojovou teplotu jsou zvyklí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky