čtvrtek 27. července 2017

Umístění vodoměru

Umístění vodoměru (vodoměrné sestavy) musí umožňovat snadný přístup pro odečet, montáž, údržbu, výměnu a demontáž. Povinností odběratele je dodržet podmínky umístění vodoměru stanovené vlastníkem, popřípadě provozovatelem vodovodu. Vložil Karel Pazdera, 1. Jak píše jeden diskutující je chyba proti údaji vodoměru ± , je zajímavé, že u nás jako ve většině domů v sídlišti je tento rozdílo vždy ve prospěch dodavatele,.


To stávající umístění bohužel nesplňuje.

Jde o to, že toto umístění nikomu do dneška nevadilo a vše krásně fungolvalo. Odečitatel stavu má k vodoměru pohodlný přístup, uzavřít vodu do systému též velmi pohodlně. To se bohužel v případě přemístění vodoměru změní.


Máme možnost umístění vodoměru jak do vodoměrné šachty, tak i do objektu - technické místnost. Jaká varianta je pro mě výhodnější z hlediska užívání? Plastové vodoměrné šachty vyrábíme v souladu s normou ČSN (vodovodní přípojky) a navazujícími předpisy.


Slouží k osazení hlavního přípojkového uzávěru, vodoměru a potřebné armatury, včetně dostatečného manipulačního prostoru. Svařujeme je z polypropylenových desek, díky nimž jsou šachty lehké, snadné a.

Chtěl bych se optat, zda to takto někdo má také dané, a jakým způsobem máte niku řešenou? Obezdění, či jen ze sádrokartonu? Nebo jste se domluvili, že bude vodoměr s vodoměrnou soustavou jen na zdi. Technické podmínky pro umístění vodoměrů Vodoměr je možno umístit do vodoměrné šachty, nebo do obytného objektu. Dle zákona o vodovodech a kanalizacích umístění vodoměru určí provozovatel vodáren.


Umístění vodoměrné šachty ve veřejné komunikaci, na parkovišti, v garáži je možné jen s písemným souhlasem provozovatele. Vodoměr slouží k měření množství vody dodávané odběrateli. Instaluje se zpravidla do vodoměrné šachty nebo do nemovitosti bezprostředně za vstupem vodovodní přípojky do objektu.


Podmínky pro umístění vodoměru určuje ze zákona provozovatel. Tento vodoměr se může nazývat hlavní, patní, či předávací. Nejběžnější název je fakturační, protože údaj o spotřebované vodě odečtený z vodoměru slouží jako podklad k fakturaci. Vodoměrná šachta slouží k umístění vodoměru mimo objekt. My používáme zejména plastové šachty z polypropylenu, které se instalují pod terén do hloubky, kde nehrozí zamrznutí vodoměru.


Při návrhu umístění vodovodní přípojky v rámci budování ZTV musí být zohledněna možnost přímé trasy vodovodní přípojky bez ohybů a lomů a umístění vodoměrné sestavy v objektu. Odběratel je povinen dodržet podmínky umístění vodoměru , které stanoví Vodárna, umožnit Vodárně přístup k vodoměru , chránit vodoměr před poškozením a bez zbytečného odkladu oznámit Vodárně závady v měření. Jakýkoliv zásah odběratele do vodoměru je nepřípustný.


Pokud vnitřní vodovod nevyhovuje požadavkům.

Vodoměrné šachty slouží k umístění vodoměru , čerpadla nebo rozvodů vody. Využívají se především k připojení vodovodního řadu a nemovitosti v místě, kde nelze umístit vodoměr přímo do budovy nebo tam, kde je místo pro napojení vodovodní přípojky od budovy velmi vzdáleno. Standartně jsou vybaveny nášlapy, 2x prostupem pro vodovodní potrubí PE DN32mm a plastovým stolečkem pod vodoměr. K vybudování přípojky vodovodního řadu u nemovitosti se nejprve doporučujeme předem informovat u správce vodovodů a kanalizací, který Vám doporučí vhodný.


Zatím jsem nestudoval vyhlášky ani normy, ale ze školních lavic si pamatuji, že vodoměr může být umístěn horizontálně i vertikálně a vždy musí být plně zaplaven. U vertikálního osazení musí být vždy vstup media do vodoměru zespodu směrem nahoru. Zjistil jsem, že majitel OPS v našem domě má na této stanici.


Navíc v případě několika. Dodáváme betonové a plastové vodoměrné šachty. Betonové šachty dodáváme pro dopravní zatížení D40 B1a A15.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky