úterý 2. dubna 2019

Kapilární vytápění

Kapilární vytápění kontra… Neviditelné topení. Dovoluje topit i chladit současně, takže pracuje jako nízkoenergetická klimatizace, ovšem bez nutnosti montáže vzduchotechniky. V praxi jde například teplem z jižního pokoje ohřívat pokoj severní, čímž je jižní pokoj současně ochlazován. Dá se tedy takto chladit. Posledním naším seriálovým tématem je kapilární topení, omítky a podlaha.


Nebylo možné tato témata rozdělit, protože spolu úzce souvisí. Začneme instalací topení, která byla vlastně na úplném začátku ještě před základovými patkami, kdy jsme věděli, že kapilární vytápění je cesta k úsporám energie. Patentovaný systém pochází z Německa.


Jsou proto ve srovnání s každým jiným způsobem mnohem úspornější a efektivnější. Této přednosti využívá i nejnovější technologie pro velkoplošnou klimatizaci a vytápění budov - kapilární rohože G-term. Co jsou kapilární rohože. Běžně se kapilární rohože používají pro podlahové vytápění nebo také pro stěnové vytápění , případně chlazení.


Jedním systémem je možné chladit i topit. Ideální je spojení s tepelnými čerpadly. Vyrábíme a dodáváme řadu kvalitních výrobků pro vytápění rodinných domů i průmyslových objektů. Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Jsou tenké, proto se ukládají těsně pod povrch stěn.


Reagují tak na požadované změny teploty téměř okamžitě. Díky tomu se místnosti rychle zahřejí či ochladí. Pokud uvažujete o umístění jen do podlahy, tak bych ale použil klasické podlahové topení.


Kapilární vytápění

Právě chystám realizaci rodinného domu (bungalovu), kam uvažuji podlahové topení. Teprve v nedávné době jsem se dozvěděl o KAPILÁRNÍM podlahovém vytápění. Tento typ vytápění mne velmi zaujal, ale bohužel jsem k němu nenašel žádné osobní zkušenosti uživatelů. Nejsem líný hledat, ale je možné, že to jen dost.


Výrobci, kteří vyrábějí tvarovky podle této normy, označují je svojí značkou (značkou výrobce). Příklad instalace celoplošného systému Obr. Stropní kazety v podhledové konstrukci Obr. Při dlouhodobém používání působí jako prevence proti vzlínavé kapilární vlhkosti. Dokáže snížit náklady za energii na vytápění až o , v některých případech i více.


Montuje se na zeď nebo lze volně umístit na podstavec, polici nebo skříňku. Teplo nebo chlad proto distribuuje rovnoměrně a vytváří tím. Systém je velice vhodný pro použití v kombinaci s alternativními nízkoteplotními.


Z projekčního hlediska je návrh kapilárních rohoží velmi blízký návrhu podlahového vytápění. Nejčastější je aplikace kapilárního vytápění a chlazení na strop. Nutností je uschování sběrnic kapilár (PP-r 20x9) do drážky ve zdi nebo do SDK kastlíku.


Kapilární vytápění

Chelčicích využity při výrobě marmelády k ohřívání tanků se sirupem. Jsou to právě kapilární sítě, jejichž rozvedení po celé obytné ploše umožňuje rovnoměrně rozložit energii potřebnou k vytopení či ochlazení místnosti. KAPILÁRNÍ ROHOŽE G-TERM jsou ideální pro vytápění místností v zimě i jejich klimatizaci v létě. Jsou vyrobené z vysoce odolných plastových trubiček a instalují se po celé ploše stropu. Lepí se přímo pod omítku, vkládají se do stropních kazet nebo se zaklápí sádrokartonovými deskami.


Po instalaci nejsou v interiéru vidět. No a inteligenci jsem se rozhodl celému systému vytápění vdechnout sám za cenu času, směšné finanční investice do řízení vytápění a překopání topného rozvodu v technické místnosti do plastu. Všude jinde už plastový rozvod je v provozu, kde se zasekal do stěn při rekonstrukcích pokojů.


Kapilární vytápění

Podle potřeby pak optimálně řídí vytápění , nebo i klimatizaci). Jistý problém představuje hystereze termostatu - způsobuje zpoždění odezvy na regulační zásah: např.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky