pondělí 9. července 2018

Neon plyn

Bezbarvý plyn , bez chuti a zápachu, nereaktivní, naprosto inertní. Chemické sloučeniny neonu nejsou známy. V litru vody se při °C rozpustí 1ml neonu. Při velmi nízkých teplotách je možno neon zachytit na aktivním uhlí.


Neon se snadno ionizuje, a v ionizovaném stavu intenzivně září. Neón je všeobecne známy ako plniaci plyn vo farebných vonkajších neónových reklamách.

Jeho ďalšie použitie zahŕňa doutnavky v optických indikátorových prístrojoch, regulácia napätia a lasery. V kombinácii s ďalšími plynmi nachádza neon stále väčšie uplatnenie v špeciálnych lampách. theneon. Neon , Ne, je bezbarvý, bez zápachu, nehořlavý, inertní plyn.


Neón Neon (gr. νέος (neon) = nový) je chemický prvok v Periodickej tabuľke prvkov, ktorý má značku Ne a protónové číslo 10. Je to bezfarebný plyn, bez chuti a zápachu, nereaktívny. Používa sa ako náplň do niektorých typov laserov.


Elektrickým výbojom v blízkosti neónu vzniká intenzívne žiarenie, čo sa využíva pri výrobe neóniek.

Použítie: skvapalnený neón sa používa ako kryogénne chladivo, ďalej sa neón používa vo vákouových, TV a. Neon v současné době složí k výrobě osvětlovacích těles či různých světelných indikátorů, kterým se říká neonky. Tento vzácný plyn najde využití nejen v případě svítících reklam, ale také jako náplň do některých druhů laserů. Vzácný plyn argon tvoří zhruba jedno procento zemské atmosféry. Vzácné plyny (neboli ušlechtilé plyny) jsou členy 18.


Někdy se k nim připojuje ještě oganesson, který patří do stejné skupiny, ale jehož vlastnosti zatím nejsou známy. Neoen is a specialist, independent power producer with a long-term vision that translates into a strategy to produce renewable, competitively-priced energy, sustainably and on a large scale. Toho se využívá v osvětlovací technice. Neon má ve výbojkách šarlatovou barvu.


V malém množství se neon vyskytuje v zemské atmosféře (ml ve 1l vzduchu). Neon je velmi vzácný plyn na Zemi, ale neplatí to pro vesmír. Jeho stopové množství může být nalezeno ve vzduchu, odkud se také izoluje.


Používá se ve výbojkách, kde svítí červenou barvou. Je užívaný pro reklamní štíty. Argon je jedním z nejrozšířenějších vzácných plynů na Zemi. Tvoří necelé atmosféry.


Jsou snadno ionizovatelné a dobře vedou elektrický proud. Pro každý vzácný plyn je charakteristická různá barva v elektrickém výboji: helium - žlutá, neon - červená, argon - červená, krypton - zelená, xenon - fialová, radon - bílá.

Svým fyzikálním chováním se vzácné plyny velmi přibližují k chování ideálního. Na této stránce jsou výsledky na dotaz netečný plyn v aktuálním křížovkářském slovníku. Slovník se neustále rozrůstá.


Pokud ti zde nějaká definice chybí nebo o nějaké víš, POŠLI NÁM SVOJI DEFINICI právě skrze tento formulář.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky