středa 15. června 2016

Chladící faktor

Chladící faktor

Ideální chladnička s uvedenými teplotami by měla chladící faktor 11. Chladící faktor skutečných chladniček dosahuje asi poloviční hodnoty. Za min by odebrala z chladícího prostoru MJ, což znamená, že by za tuto dobu dokázala vychladit 1l vody.


Chladící faktor

Celkový chladicí faktor během provozu klimatizačního zařízení je jedním z důležitých ukazatelů jeho hospodárnosti. V příspěvku je kromě teoretického rozboru vyhodnocen i celkový chladicí faktor klimatizace ve dvou budovách a jsou analyzovány výsledky rozboru. Tepelná bilance chladicího oběhu. Množství tepla, které z výparníku odvede hmotnostní je.


Obecně topný faktor je podíl topného výkonu nějakého zařízení děleno příkonem. A chladicí faktor je podíl chladicího výkonu dělený opět příkonem. Tj tyto faktory mi říkají kolik kW topného či chladicího výkonu dostanu z přivedené kW příkonu. Sledování částečného zatížení je velmi důležité z důvodu různých podmínek okolí, které se vyskytují v průběhu roku. Efektivní regulace výkonu.


Chladicí zařízení je specializované technické zařízení (stroj nebo přístroj) určené pro chlazení (ochlazování), což znamená úmyslné snižování teploty v nějakém uzavřeném prostoru odvodem tepla mimo chlazený prostor nebo předmět. Co jsou okenní klimatizace, to jsme si už řekli. Je to s nimi složité, a pokud o takovou klimatizaci stojíte, měli byste si volbu dobře rozmyslet.


Navíc se nehodí vždy a všude, to je další faktor , který musíte vzít do úvahy. Chladivo v plynném stavu je stlačeno kompresorem (4) a poté vpuštěno do kondenzátoru (1). Zde odevzdá své skupenské teplo. Zkondenzované chladivo projde expanzní tryskou (2) do výparníku (3), kde skupenské teplo (při nižším tlaku a teplotě) přijme a odpaří se. Poté opět pokračuje do kompresoru a cyklus se opakuje.


Chladící faktor

Vláda nařizuje podle § zákona č. V prostorovém diagramu p-V-T je možno na termodynamické ploše objasnit, proč stavové veliiny č p, V, T, U se po cyklickém ději vrátí do výchozího stavu. Chladicí faktor Při určení chladicího faktoru EER se vychází z poměru vyrobeného výkonu k celkovému příkonu – spotřebované energii. Příkon zahrnuje spotřebu oběhového čerpadla, ventilátoru a kontrolní jednotky. Chladící stroj Úloha číslo: 4Určete práci, kterou musíme dodat chladícímu stroji pracujícímu na principu obráceného Carnotova cyklu, jestliže v prostředí o teplotě °C chceme zmrazit kg vody téže teploty na led o teplotě °C. Zde práce není ziskem, naopak ji do cyklu dodáváme.


Pro chladící zařízení stanovujeme chladící faktor (COPc), což je podíl odebraného tepla z chladného zásobníku a dodané práce. Pro pobytové místnosti legislativa udává požadavky na větrání a na vytápění s možností regulace vnitřní teploty. Pro větrání je dáno minimální množství vyměňovaného venkovního vzduchu na osobu, nebo minimální intenzita větrání a jako ukazatel kvality vnitřního prostředí slouží oxid uhličitý CO2.


Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle § odst. Topný faktor – poměr kondenzačního výkonu k příkonu. Pro charakteristiku chladícího okruhu se používá tzv. Nástěnné klimatizační jednotky jsou nejžádanějším produktem. Jsou vhodné pro řešení klimatizace a vytápění jak rezidenčních (bytových) tak komerčních prostor.


Energetickou kvalitu samotných tepelných čerpadel jako výrobků mezi sebou může dnes zákazník porovnat dvěma parametry: jmenovitý topný faktor COP a sezónní topný faktor SCOP. COP je určen pro jeden standardní provozní bo který velmi zhruba odpovídá nejčastějšímu provoznímu stavu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky