pátek 15. března 2019

Odvzdušnění topení

Stačí povolit šroubek na konci a počkat, až začne kapat voda. Napouštěcí kohout je zpravidla umístěn v dolní části kotle. Při napouštění vody se do trubních rozvodů a také do radiátorů dostává současně s vodou také nepotřebný vzduch.


Jakmile se venku ochladí, na řadu přicházejí radiátory. Odvzdušnit topení – ukážeme vám, jak je to snadné.

Přinášíme vám několik tipů a triků, jak na to. K odvzdušnění topení se má správně přistoupit v době, kdy je vypnuté oběhové čerpadlo. Vzduchové bubliny v topném systému mají vliv na kvalitu topení. Jinými slovy, zavzdušněné radiátory pak nedostatečně hřejí.


Před uvolněním ventilu si pod něj nezapomeňte dát např. Jelikož topným médiem je voda tak se může jako u jiných druhů topení , které využívá vodu stát, že se systém zavzdušní. Nejčastěji se to projevuje tak, že jeden nebo více okruhů, zůstává chladných a okruhy nefungují, jak mají.


Tento problém může vzniknout mechanickým.

Uvnitř topení navíc můžeme slyšet šplouchání a žbluňkání. Ještě než ventil uvolníme, umístíme pod něj vědro, nebo alespoň. Tím se viditelně zlepší odvzdušnění a současně voda ve všech okruzích zůstane čistá. Pokud budou problémy s odvzdušňováním i tlakem v systému teplovodního podlahového topení dlouhodobějšího rázu, lze to řešit i jinými způsoby, ale to řešme raději konzultací s firmou, která systém zhotovila.


Kde se vlastně v topení bere vzduch? Podle topenářů může být příčin několik: „Největší problémy asi mají lidé, kteří mají nový dům a topení je teprve první rok v provozu. Trvá pak i několik týdnů, než se vzduch dostane z vody ven.


Na co dále nezapomínat a co dělat, když odvzdušnění nepomáhá. Taktéž bude nezbytné dopustit do topení vodu, aby byl celkový tlak v soustavě na požadovaných hodnotách. Optimální výše tlaku by měla být. V první řadě je ještě třeba objasnit, kdy se topení odvzdušňují. Tento úkon se provádí těsně před zahájením topné sezóny, tedy pravidelně každý rok na podzim.


Než se pustíte do odvzdušnění , připravte si k ruce kbelík nebo nádobu, který dáte pod ventil. Ventil se většinou nachází na boční straně radiátoru v jeho horní části. Ventil otáčejte proti směru hodinových ručiček.


Z odvzdušněného ventilu se nejprve začne uvolňovat vzduch, poznáte to.

V panelákových domech je nejlepším řešením společné odvzdušnění , které spočívá v otevření termoventilů všemi nájemníky ve stejnou dobu. To by mělo probíhat po několik nocí. Vzduch tak z nižších pater stoupá vzhůru a tak se dostane také k radiátorům s ručními výpustnými ventily. Pokud máte doma podlahové topení , otevřete dvířka rozvaděče.


Najděte odvzdušňovací ventily, které mohou být na šroubek. Ten povolte proti směru hodinových ručiček. Počkejte až přestane foukat vzduch a objeví se voda.


Doplňte vodu do celého systému topení a dotlakujte systém na baru. Každý systém topení , který obsahuje vodu, je třeba čas od času doplnit a odvzdušnit. Jak odvzdušnit topení ? Ta otázka už tu sice padla,ale nějak to nechápu a topení vůbec nerozumím.


Ani nevím jestli je závada v neodvzdušnění či ne. Jde o to,že na jednom topení z vlevo nahoře je šroubek,který když se povolí tak z toho teče voda. Když se utáhne tak je to ok.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky