úterý 6. února 2018

Přízemní ozon

Opakem životu prospěšného ozonu ve stratosféře je tzv. Je především důsledkem rostoucí automobilové dopravy a spalováním fosilních paliv. Nepříznivý vliv na zdraví živých organismů včetně člověka má přízemní ozon , který se vyskytuje na povrchu Země.


Při zvýšené koncentraci může způsobit bolesti hlavy, podráždění očí, pálení sliznic, kašel, bolesti hlavy, dýchací obtíže nebo astmatické záchvaty. Nejvíce citliví na ozon jsou lidé, kteří.

Jeho koncentrace ale zvyšují také reakce při různé průmyslové výrobě a při spalování fosilních paliv. Ať již přirozeně se vyskytující přízemní nebo technicky vyráběný ozon – již při nízkých koncentracích má ozon ve venkovním ovzduší vysoký potenciál škodlivosti. Dodržování neškodných mezních hodnot ozonu se proto vyžaduje nejen pro ochranu zdraví, ale v mnoha zemích je jasně regulováno a předepsáno zákonem.


Podílí se i na změně klimatu a podle Evropské agentury pro životní prostředí má na svědomí každý rok kolem tisíc předčasných úmrtí v zemích EU, z toho několik stovek v České republice. Smutné je, že problém si způsobujeme škodlivinami, které vypouštíme do ovzduší. Los-Angeleského typu - podle místa prvního popisu).

Pro přízemní ozon je v Zákonu o ochraně ovzduší stanoven imisní limit, který má hodnotu 1µg. Je tvořen směsí ozonu, oxidů dusíku a dalších reaktivních složek.

Zdrojem látek nezbytných pro vznik fotochemického smogu je průmysl a hlavně doprava. V troposféře (troposférický, přízemní ozon ) je ozon považován za znečišťující látku, protože jako silné oxidační činidlo napadá dýchací cesty a ochranné komponenty oka, má škodlivé účinky na flóru, faunu a poškozuje některé materiály jako např. Na druhé straně je nutné si uvědomit, že vzhledem k poměrně.


Důvodem jsou dosahované imisní koncentrace, rozsah oblastí, ve kterých jsou měřeny, závažné účinky a fakt, že vzhledem ke komplikované atmosférické chemii vzniku a zániku ozonu se jen velmi. Podílí se na kyselých deštích, neboť napomáhá vzniku kyseliny dusičné z oxidu dusičného a kyseliny sírové z oxidu siřičitého. Vlivem vysokých teplot vzniká také přízemní ozón, který způsobuje podráždění dýchacích cest a očí, bolesti hlavy a zvyšuje riziko astmatického záchvatu. Smogovou situaci při jeho vyšší koncentraci už vyhlásili meteorologové v úterý pro Středočeský a Ústecký kraj, pokračovat podle nich má i během středy. Jedná se sice o přirozeně se vyskytující součást atmosféry, vlivem lidské činnosti však jeho koncentrace narůstá.


Jelikož k jeho vzniku jsou zapotřebí i oxidy dusíku, které vypouštějí i auta, přičítá se zvýšený výskyt fotochemického smogu zejména rozvoji automobilismu. Plynný ozon vytvořil ultrafialovým světlem nebo koronovým výbojem se vstřikuje do vody. Jeho použití může vést ke snížení růstu bakterií, kontrolní parazity, eliminovat přenos některých onemocnění, a snížení nebo odstranění „žloutnutí.


Portaro - Webový katalog knihovny.

Vedle toho se ozón vyskytuje také v dolní části atmosféry – v troposféře. Sem se ozón dostává jako produkt spalování fosilních paliv, především z automobilového provozu. Ozón v přízemní atmosféře působí škodlivě na živé organismy, poškozuje dýchací orgány živočichů i rostlin.


Jak je vidět, není ozón jako ozón.

Tento ozón je velmi škodlivý. Nepřímé působení ozonu má stejně velký, ne-li větší dopad na atmosféru, než působení přímé, řekl vědec Peter Cox. V grafu lze vysledovat jistý tren a dalo by se tak říci, že nadmořská výška ovlivňuje koncentrace přízemního ozónu. Nelze si však nevšimnout dalších souvislostí – jednou z nich je to, že jsou v grafu poměrně hezky seskupeny stanice podle typu lokalit (barva bodů), přičemž koncentrace ozónu rostou od městských pozaďových lokalit, přes předměstské.


Kvůli vysoké míře slunečního záření se přízemní ozon tvoří hlavně v létě a nejvyšších hodnot dosahuje odpoledne, kdy je intenzita slunečního svitu nejvyšší. Maximální osmihodinový denní limit 1mikrogramů na metr krychlový na stanicích v kraji ozon překračoval i tento týden, nejvíce v pondělí. Czech-English dictionary.


PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE SHRNUTÍ POSOUZENÍ DOPADŮ k dokumentům Sdělení Komise Radě, Evropskému parlamentu, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a výboru regionů o programu Čisté ovzduší pro Evropu Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o omezení některých znečišťujících látek do. Co je to přízemní ozón? Proč se jeho koncentrace měří? Kdy jsou nejvyšší koncentrace měřeny?


A může být vyhlášena kvůli vysokým koncentracím ozónu i smogová situace? To a více se dozvíte v prvním článku o této „letní škodlivině“. Znečištění přízemním ozónem není způsobeno přímými emisemi ozónu, ten vzniká až reakcemi v atmosféře z prekurzorů ozónu. Hlavními prekurzory ozónu jsou oxidy dusíku NO x (NO, NO 2) a těkavé organické látky (VOC). Ve větší koncentraci je kvůli své toxicitě velice škodlivý, a to nejen pro lidi, ale i pro rostliny (odplavuje chlorofyl z listů).


Přízemní ozón (O3) nemá v atmosféře vlastní. Tvoří se zejména za horkých letních dnů a bez. Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové, Plzni, Ústí nad Labem, Liberci, Mostě, Teplicích a na Kladně. V důsledku nárůstu emisí jeho prekurzorů a příhodným meteorologickým podmínkám je v současné době jedním z nejrozšířenějších a nejsledovanějších polutantů ve venkovním ovzduší. Některé přístroje pro úpravu vnitřního vzduchu mohou produkovat ozon.


UV lamp nebo při vzniku ionizačního výboje. Ozon a čističky vzduchu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky