čtvrtek 2. dubna 2020

Zmarlika kanadská

Zmarlika je velmi atraktivní nízký strom či rozložitý keř, většinou zavětvený již nízko nad zemí. Díky tvaru a barvě listů získal ještě jedno jméno - strom lásky. Listy zmarliky jsou totiž přesnou kopií srdce, které malujeme jako ikonu. Zmarlika kanadská je opadavý listnatý keř či malý strom řadící se do čeledi Fabaceae – bobovité.


Původ má ve střední části Severní Ameriky.

Kmen bývá většinou zakřiven, dřevo je pevné. Borka je tmavě šedá až hnědá, zprvu hladká, později rozbrázděná. Listy jsou střídavé, řapíkaté, celokrajné. Většinou se však výška odvíjí od výšky kmínku, na který je odrůda naroubována. Bývají napěstované z jediného keře, který díky nějaké genové mutaci získal zvláštní vlastnosti.


Pochází z USA, kam ho rodiče Covey přivezli z cest. Od ní ho po mnoha letech koupil školkař, který ho dále začal množit. Je jedním z nejatraktivnějších kultivarů mezi zmarlikami.

Dá se říci, že Vás svým vzhledem bude těšit od jara až do zimy. Každá část rostliny je totiž velmi atraktivní. Růst je pomalu vystoupavý do tvaru V. Přibližně v polovině března se na holém dřevě objevují světle růžovofialové květy, které později vystřídají silné. Dřevo zmarlik je kvalitní, snadno opracovatelné a lze je dobře vyleštit. Je používáno celkem zřídka v truhlářství a soustružnictví.


Jejich plody jsou lusky. I když existuje více druhů zmarlik, v našich zahradách se nejčastěji pěstují zmarlika Jidášova (Cercis siliquastrum), pocházející z jižní Evropy, a zmarlika kanadská (Cercis canadensis), rostoucí především v pásu táhnoucím se od jižní části Ontaria až po Floridu a severovýchodní Mexiko. Eastern redbud is a lovely, deciduous, small tree or a large shrub where the word “love” is the key feature. Because its leaves are in a perfect shape of a heart that we are used to draw as an icon. This video is unavailable.


Tento kultivar se stal oblíbený především pro své nově rašící listy kdy jsou zabarveny do tmavě fialové barvy a později na jaře přechází do tmavě zelené barvy. Rozšíření: Původní v Severní Americe, jeho areál se táhne od jižní části kanadského Ontaria až po Floridu, Texas a severovýchodní Mexiko, na západě kontinentu je střídán druhem Cercis occidentalis. Naše společnost nabízí komplexní služby v oblasti zakládání a údržby zeleně (od projektů po realizace), arboristické služby (péče o dřeviny, řezy a kácení stromů pomocí stromolezeckých technik) a provozuje zahradnictví (maloobchod i velkoobchod).


Slohovky, referáty a čtenářský deník pro studenty středních škol. Listy má zelené, lesklé, srdčitého tvaru. Květy jsou tmavší růžovo-purpurové barvy (oproti základnímu druhu).

Květy se objevují brzy zjara, ještě před olistěním. Jsou to velmi často vícekmenné stromy nebo keře s širokou okrouhlou korunou a široce vejčitými listry. Květy mívají nahloučené ve skupinách po až 10. Mají nádhernou světle růžovou barvu. Volně rostoucí živé ploty.


Listy odrůdy Forest Pansy jsou vybarvené od vínově červené, když raší, do temně hnědě-fialové v létě. Jedná se o převislou formu s větvemi, které jsou navíc lehce pokroucené.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky