pondělí 18. prosince 2017

Cena vytápění plynem

A divoké vytápění se vám navíc může pěkně prodražit. Tomu, kdo topí plynem , nebo elektřinou? Není žádným tajemstvím, že cena kWh elektřiny je o poznání vyšší než stejné množství zemního plynu. I přesto se však mezi zastánci topení výhradně elektrickou energií a jejich. Tento typ vytápění je rovněž – oproti topení uhlím či dřevem – velmi komfortní a je v tomto ohledu srovnatelné s vytápěním elektřinou.


Cena vytápění plynem

Na druhou stranu je vytápění plynem o něco levnější než vytápění. V zimně nastaven termostat na st. C, všude jen podlahové topení. Roční cena za plyn je tis.


Nedovedu si představit levnější a pohodlnější vytápění z pohledu celkových nákladů v horizontu 20-ti let. Průměrná cena kWh elektřiny dosahuje přibližně trojnásobku ceny plynu. To ale ještě vůbec nemusí znamenat, že je lepší vytápět plynem než elektřinou. Srovnali jsme náklady, výhody i úskalí vytápění plynem (plynové kotle) a vytápění elektřinou (přímotopy, tepelná čerpadla a akumulační kamna).


Plyn - komodita poměrně levná a snadno dostupná. Topíte plynem , vaříte na plynu, ohříváte si plynem vodu? Nevýhodou často bývá vyšší cena tepla (pokud není výstavba dotována).


Tepelné čerpadlo patří k moderním způsobům vytápění domu. Nejprve si obecně povězme o vytápění zemním plynem jako takovém. Výhody a nevýhody topení plynem. V současné době, kdy jsou ceny plynu velmi příznivé, je tento způsob topení nejen komfortní, ale také poměrně levný.


DEVI (Danfoss) zakázku instalace elektrického podlahového vytápění u šesti nových řadových domů v Břeclavi. Měli jsme možnost sledovat náklady na spotřebu energií jedné domácnosti v průběhu celé topné sezony. To platí v případě, že domácnost využívá moderní kondenzační kotel.


Cena plynu pro spotřebitele se skládá ze dvou částí. Regulovanou složku určuje Energetický regulační úřad (ERÚ) a vyhlašuje ji vždy v listopadu na nadcházející rok. Plynové vytápění je nejen ekologické, ale také výhodné. Víme, na co si dát při výběru plynového kolte pozor.


Hlavní výhodou plynového vytápění je relativně nízká cena a také jednoduchá obsluha a regulace kotle. Zemní plyn versus LPG: Jaké jsou možnosti vytápění plynem ? Kromě tradiční přípojky zemního plynu lze téměř v každé lokalitě využívat také LPG ze zásobníku, který se ale v tomto případě neskládá z tradiční směsi propan-butanu, ale výhradně z propanu. Ono se lehko řekne: Topte plynem , je to levnější. Pokud nemáte plynovou přípojku, je váš výběr omezený. Jednou z možností je vytápění elektřinou, například přímotopy, akumulačními kamny nebo tepelnými čerpadly.


Elektřina je všude, její cena je přece jen výrazně dražší než plyn. Aby bylo možné přímo v kotli využít i teplo ze spalin, které vzniká při jejich kondenzaci, jsou na výrobu výměníku využity ušlechtilé a lehké materiály (ušlechtilá ocel, slitiny mědi, slitiny hliníku a hořčíku), takže se kotle běžně vyrábějí jako závěsné (ale k dostání jsou i stacionární). Při řízeném spalování zemního plynu, který se chemicky skládá z více než z uhlíku a vodíku, do dusíku, nevznikají žádné nespálené částice (prach, saze), ani nebezpečné dioxiny a furany, benzo(a)pyren, které jsou problémem spalování chemicky složitějších látek, jako je uhlí a případně i biomasa. Výpočet a grafické porovnání nákladů na vytápění , teplou vodu a elektrickou energii v budovách.


Cena vytápění plynem

Do porovnání jsou zahrnuty náklady na topení, přípravu teplé vody, ostatní spotřebu elektřiny v domě a náklady na investici a provoz. Vzhledem narůstajícímu z podílu celkových nákladů jsou do.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky