úterý 10. března 2020

Měřiče tepla v bytech s ústředním topením

Následné úspory, které “ měřiče tepla “ dokáží na spotřebě ušetřit, pak mohou dosáhnout až ( v kombinaci s instalací TRV). Při neustále se zvyšující ceně tepla se instalace indikátorů nebo měřičů tepla jeví jako nejekonomičtější investice s návratností cca roku a životností přístrojů cca let. Novela zákona dále udává také povinnou instalaci měřáků na topení v bytech s ústředním topením , s platností od ledna.


Bydlím v panelovém domě se šesti vchody a 1bytovými jednotkami. Náklady na topení se rozpočítají podle podlahové plochy bytu, píše Karel do seriálu Sousedské války. Nová povinnost se týká nejen bytových domů s ústředním topením , ale také ostatních vytápěných objektů, jako jsou školy, úřady, kancelářské budovy, nemocnice nebo obchodní centra. Normou se naopak nemusí řídit rodinné domy a stavby pro rodinnou rekreaci, tedy chaty a chalupy. Novela má zavést také povinnost instalovat měřiče tepla v bytech s ústředním topením.


Lidé budou ochotni si za nemovitost s lepším hodnocením připlatit. Senát doporučil v zákonu o hospodaření energií zmírnit požadavky na plošnou instalaci měřidel a indikátorů spotřeby tepla v bytových domech. Měřidla by se podle senátorů nemusela instalovat tam, kde se to nevyplatí. Novelu zákona s pozměňovacím návrhem Senátu tak nyní posoudí.


Dále zákon stanovuje povinnosti fyzických i právnických osob při nakládání s energií, také povinnosti při výrobě elektřiny a tepla. Více informací či jejich podrobné znění o povinnostech instalace měřáků na topení a jiných povinností plynoucích z těchto změn naleznete v úplném znění novelizace zákona č. Rozpočet celkových nákladů jen podle údaje měřiče dodaného tepla potrubím ústředního topení nebo podle indikátoru registrujícího teplotu a dobu provozu otopného tělesa vede k vysokému rozptylu úhrad pro stejně rozměrné byty, zejména v důsledku značných rozdílů spotřeby tepla pro dosažení obvyklé tepelné pohody v rozdílně umístěných bytech. Povinné budou i měřiče tepla.


Pokud majitel bytu neumožní instalaci tohoto měřiče nebo jeho kontrolu a údržbu, bude mu hrozit pokuta až tisíc korun. Nebo je to “okrádání” souseda o teplo, využívání levného a nakradeného tepla od souseda? Až si ujasníte priority, teprve pak můžete hledat vyhovující metodu měření tepla pro váš dům a docílit spravedlivého měření bez zbytečných otazníků, a tím pádem i spravedlivého přerozdělení nákladů v bytech. Novela zavádí také povinnost instalovat měřiče tepla v bytech s ústředním topením. Pokud vlastník bytu nebude mít energetický průkaz, bude ho moci nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepla za poslední tři roky.


Původní neotázka Proč v bytech s ústředním vytápěním kradení tepla od sousedů vadí a předpisy na to pamatují, ale u bytů s vlastním etážovým topením se to neřeší? Měřiče tepla byly v bytech instalóvány již několik let a pravděpodobně vedly k úsporám(město nikdy neuvedlo výsladky úspor). Máme,jako spolumajitelé domu uplatňovat zavedení měřidel,když máme na patě domu instalováno měřidlo. Dokumenty by při prodeji nebo pronájmu bytu nahradily energetický štítek.


Sněmovna schválila v prvním čtení povinnost označovat všechny budovy energetickými štítky a povinné měřiče tepla v bytech. Loby štítkařů, certifikátorů a měřičů tak dosáhla významného vítězství, které našim financím pustí opět důkladně žilou. Smysl to nemá žádný, peníze to bude stát velké – typická ukázka nové legislativy schvalované poslední.


Návrh vychází z evropské směrnice a také zavádí povinné měřiče tepla v bytech s ústředním topením. Novela ale přináší i další povinnosti, například povinnou instalaci měřičů tepla v bytech s ústředním topením , a to od 1. Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která udává povinnou instalaci měřičů tepla v bytech s ústředním topením. Nové pravidlo vyplývá z nutnosti zavést novou evropskou směrnici. Podle Hnutí Duha zákon srazí domácnostem účty za teplo o desítky procent a sníží závislost Česka na fosilních palivech, tedy na uhelných dolech i na plynu z Ruska. Teplota v ostatních místnostech tedy může být naprosto odlišná a termostat o tom neví a nedokáže s tím nic udělat.


Zde tedy termostat jakž takž svojí úlohu splní. V budovách s více bytovými jednotkami a ve víceúčelových budovách s ústředním zdrojem vytápění a chlazení nebo s dodávkami ze sítě dálkového vytápění nebo z ústředního zdroje zásobujícího více budov se rovněž nainstalují do 31. Podrobně k PRŮKAZŮM ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV zde.


Do té doby budou úřady při kontrolách shovívavé a budou vlastníkům spíše radit, řekl dnes na tiskové konferenci vedoucí oddělení obnovitelných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Jirásek. Energetické štítky mají podle zákona od příštího.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky